Garenmarkt: Blik in de bouwkuip die Garenmarkt heet

Blik in de bouwkuip die Garenmarkt heet

LEIDEN – Parkeergarage Garenmarkt begint vorm te krijgen. Welke vorm precies, daarover mocht een groepje pers en genodigden donderdagmiddag een blik werpen. Met bouwhelm, dat wel.

Bouwhelm en hesje

Nu grote zus parkeergarage Lammermarkt open is, wordt er hard gebouwd aan parkeergarage Garenmarkt. Binnenkort wordt de bouwkuip vol water gezet en gaat de bouw de volgende fase in. Wethouder Paul Laudy nodigde de Leidse media en andere belangstellenden uit om een kijkje te nemen nu het nog kan. Met bouwhelm en felgekleurd hesje daalde het gezelschap af in de bouwkuip, om een indruk te krijgen van de omvang van de parkeerkelder.

“Net als aan de Lammermarkt heb je hier straks een prachtige, moderne parkeervoorziening met 425 plekken voor onze bezoekers, aan de rand van de binnenstad”, zegt wethouder Laudy. “Dat hadden we natuurlijk heel lang niet in Leiden, en eind volgend jaar wel.”

Baggeren

Binnenkort wordt de bouwkuip gevuld met water voor het natte ontgraven; jawel, baggeren. Met een kraan wordt het zand uit de bouwkuip gezogen en door een twee kilometer lange leiding afgevoerd tot aan een depot buiten het centrum. Vandaar wordt het zand per schip afgevoerd voor hergebruik.

Overlast beperken

Deze manier van zand afvoeren scheelt een heleboel vrachtverkeer rondom de Garenmarkt; wel zo prettig. Nadat de 40.000 m3 zand uit de bouwkuip gegraven is, zo aan het einde van de zomer, wordt de bouwkuip weer leeggepompt.

“Het bouwen in de binnenstad vraagt heel veel aandacht, dat zie je aan de maatregelen die we hebben getroffen”, zegt Marieke Duineveld, omgevingsmanager bij Besix. “We werken op de kleine ruimte, dus we gebruiken verschillende technieken om de overlast te beperken.”